تحول دیجیتال راهی برای تحول در مصرف انرژِی


کارآمدی سیستم های انرژی با بهره گیری از تکنولوژی های دیجیتالی

در طی دهه‌های گذشته، تکنولوژی‌های دیجیتالی، سیستم انرژی با مشخصاتی چون هوشمندی، قابلیت اتصال بیشتر، کارآمدی، قابلیت اعتماد بالاتر و پایداری بیشتر را در سرتاسر جهان ایجاد نموده‌اند.

همچنین، پیشرفت‌های اخیر در مباحث داده، تجزیه و تحلیل و اتصال به شبکه، باعث فعال شدن طیف وسیعی از برنامه‌های دیجیتالی شده است، که از آن جمله می‌توان به برنامه‌های هوشمند، قابلیت به اشتراک‌گذاری تحرک (Shared Mobility) و پرینترهای سه بعدی) اشاره نمود.

سیستم دیجیتالی انرژی در آینده

براساس روند تغییرات موجود، پیش‌بینی می‌شود که در آینده، سیستم دیجیتالی شده انرژی، بتواند زمان و مکان شخصی که به انرژی نیاز دارد را شناسایی نماید. در نتیجه، انرژی در زمان و مکان مناسب، برای شخص و با کمترین هزینه فعال می‌گردد.

دیجیتالی شدن یعنی افزایش بهره وری

در حال حاضر، دیجیتالی‌شدن به معنای بهبود ایمنی، افزایش بهره‌وری، بالا رفتن میزان دسترسی و پایداری سیستم‌های انرژی است.

تحول دیجیتال و تغییر در بازار

تحول دیجیتال باعث تغییر در بازار، مدل‌های کسب و کار و توسعه شبکه می‌شود. مدل‌های کسب و کار جدید در حال ظهور و رشد بوده و می‌توانند باعث ناکارآمدی و خارج شدن مدل‌های کسب و کار قدیمی شوند. بجز موارد بیان شده، تحول دیجیتال با ریسک‌های حریم خصوصی و به ویژه حفظ حریم خصوصی کاربران و نیز کاهش امنیت، همراه خواهد بود.

سیاست‌گذاران، مدیران اجرایی و دیگر سهامداران و فعالان عرصه انرژی، هر روز با تصمیمات جدید و پیچیده‌ای مواجه می‌شوند که روز به روز در حال افزایش بوده و گاهاً به دلیل اطلاعات ناقص و غیر دقیق می‌باشند. یکی از دلایل این چالش، ماهیت دینامیک و پویای سیستم‌های انرژی است که بر روی زیرساخت‌ها و دارایی‌های فیزیکی ساخته شده‌اند.

روند دیجیتالی شدن

روند دیجیتالی‌شدن حیرت‌انگیز است. داده‌ها به سرعت در حال رشد هستند، به گونه‌ای که طی ۵ سال گذشته، ترافیک اینترنت سه برابر شده است و حدود ۹۰ درصد از داده‌ها در جهان، در طی دو سال گذشته ایجاد شده است. رشد سریع و نمایی، در حوزه داده، باعث به وجود آمدن واحدهای جدید اندازه‌گیری شده است به‌گونه‌ای که ترافیک اینترنت سالانه جهانی از اگزابیت در سال ۲۰۰۱ به زتابیت در سال ۲۰۱۷ رسیده است.

افزایش روزافزون دستگاه های متصل

تعداد افراد و دستگاه‌هایی که به اینترنت متصل هستند، روز به روز در حال افزایش می‌باشد. براساس برخی از آمارهای اعلام شده، در حال حاضر، بیش از ۳.۵ میلیارد نفر(که تقریباً برابر نیمی از جمعیت جهان است) از اینترنت استفاده می‌کنند. این رقم در سال ۲۰۰۱ حدود ۵۰۰ میلیون نفر بود. در حال حاضر، حدود ۵۴ درصد از خانوارها به اینترنت در منزل و خانه خود دسترسی دارند. در طی پنج سال گذشته، تعداد کاربران تلفن همراه پهن‌باند۱، سه برابر شده است و از مرز ۴ میلیارد مشترک فعال در سال ۲۰۱۷ گذشته است. در حال حاضر، تعداد مشترکین (سیم‌کارت‌های واگذار شده) تلفن همراه(۷.۷ میلیارد) از تعداد افراد جهان، بیشتر است.

هر روز، اشیاء موجود در جهان از قبیل ساعت‌، خانه‌ها و وسایل خانه و نیز ماشین‌ها در حال اتصال به شبکه ارتباطی هستند و از آن تحت عنوان اینترنت اشیاء(IoT)  یاد می‌شود. هدف از این اتصال، ارائه محدوده وسیعی از سرویس‌ها و کاربردها نظیر بهداشت و سلامت اشخاص، شبکه انتقال برق هوشمند، مراقبت و نظارت، اتوماسیون منازل و حمل و نقل هوشمند می‌باشد.پیش‌بینی می‌شود، تعداد دستگاه‌های متصل در اینترنت اشیاء از ۸.۴ میلیارد دستگاه در سال ۲۰۱۷ به ۲۰ میلیارد دستگاه در سال ۲۰۲۰ برسد.

تأثیراتی که پیشرفت‌های دیجیتال و گسترش آن در حوزه‌های مختلف انرژی گذاشته است، این سؤال را مطرح می‌سازد که آیا با این تغییرات، در عصر دیجیتالی جدیدی در حوزه انرژی قرار گرفته‌ایم یا این تحولات، نتیجه تغییراتی بوده است که قبلاً در سیستم انرژی رخ داده است؟

۱Mobile Broadband